بهینهسازی موتور جستجو ؛ (به انگلیسی: Search Engine Optimization)، بهاختصار سئو (به انگلیسی: SEO)، یکروند مناسب برای بهتر دیده شدن یک وبسایت یا یک صفحه وب در نتایج جستجو طبیعی یک موتور جستجو است. معمولاً وبسایتهایی که بالاترین مکان و بیشترین تکرار در صفحه نتایج جستجو را دارند، بازدیدکننده بیشتری از طریق موتورهای جستجو به دست میآوردند و این بازدیدکنندگان میتوانند به مشتری تبدیل شوند.
از دید بازاریابی اینترنتی، «سئو» به چگونگی کار کردن موتورهای جستجو و اینکه کاربران چه چیزی جستجو میکنند و همینطور کلمات کلیدی تایپشده و اینکه کدامیک از موتورهای جستجو توسط مخاطبان مورد توجه قرار میگیرد را موردبررسی قرار میدهد.
پیچ و برین، گوگل را در سال ۱۹۹۸ بنیانگذاری کردند. گوگل درمیان کاربران فزاینده اینترنت، هواداران ثابتقدمی را به خود جذب کرد که طراحی ساده آن را دوست داشتند. عوامل خارج از صفحه (مانند رتبه صفحه و تجزیه تحلیل لینک) نیز همانند عوامل داخل صفحه (فراوانی واژههای کلیدی، متاتگها، عنوانها، لینک و ساختار وبسایت) مورد توجه قرار گرفتند تا گوگل را قادر به این امر سازند که از نوعی دستکاری که در موتورهای جستجویی دیده میشود که تنها به عوامل داخل صفحه توجه میکنند، اجتناب نماید. علیرغم اینکه به بازی گرفتن رتبه صفحه سختتر بود، مدیران شبکه سرانجام ابزارها و طرحهای تولید لینک را جهت تحت تأثیر قرار دادن موتور جستجوی اینکتومی توسعه دادند، و این روشها ثابت کردند که به طریقی مشابه میتوان رتبه صفحه را تحت تأثیر قرار داد. ب سیاری از وبسایتها روی تبادل، خریدوفروش لینک در حجم زیاد و وسیع متمرکز هستند. بعضی از این طرحها یا مزارع لینک، موجب ایجاد هزاران وبسایت برای فروش هرزنگاری لینکها میشوند. گوگل اینستنت، یا جستجوی زمان واقعی، در اواخر سال ۲۰۱۰ در تلاشی بهمنظور به هنگام تر و مرتبط نمودن جستجوها ارائه شد. بهطور تاریخی، مدیران وبسایتها، ماهها یا حتی سالها روی بهینهسازی یک وبسایت و ارتقای رتبهٔ جستجوی آن زمان گذاشتهاند.
با گسترش عمومیت وبسایتها و وبلاگهای رسانههای اجتماعی، موتورهای جستجوی پیشرفته در الگوریتمهای خود تغییراتی ایجاد کردند تا مطالب تازه بهسرعت در میان نتایج جستجو رتبهبندی شوند. در فوریه ۲۰۱۱، از آپدیت پاندا خبر داد که وبسایتهایی را که حاوی محتوای تکثیرشده از وبسایتها و منابع دیگر باشند، جریمه میکند. بهطور تاریخی، وبسایتها محتوا را از یکدیگر کپی کرده و از آن در رتبهبندی موتورهای جستجو بهرهمند شدهاند. بااینحال، گوگل یک سیستم جدید پیادهسازی کرد که سایتهایی را که حاوی محتوای منحصربهفرد نیستند، جریمه میکند. در آوریل ۲۰۱۲، گوگل از آپدیت گوگل پنگوئن رونمایی کرد که هدف آن، جریمه کردن وبسایتهایی بود که از روشهای دستکاری جهت بهبود رتبه خود در موتورهای جستجو استفاده میکردند. در سپتامبر ۲۰۱۳، کمپانی گوگل از آپدیت الگوریتم مرغ مگسخوار رونمایی کرد؛ یک الگوریتم که جهت بهبود پردازش زبان طبیعی گوگل و درک معنایی صفحات وب طراحی شد. در سپتامبر سال ۲۰۱۶، گوگل اعلام کرد که گوگل پنگوئن به الگوریتم اصلی رتبهبندی گوگل ملحق شدهاست و دیگر آپدیتهای آن اعلام نمیشود. از سال ۲۰۱۶ به بعد، الگوریتم پنگوئن گوگل دیگر بهصورت لحظهای نتایج جستجو را بررسی خواهد کرد.
تا سال ۱۹۹۷، طراحان موتورهای جستجو دریافتند که مدیران وبسایتها تلاش میکنند که در موتورهای جستجوی آنها رتبه بهتری داشته باشند. آنان همچنین متوجه شدند که برخی از مدیران وب، حتی رتبههای خود در نتایج جستجو را از طریق لبریز نمودن صفحات خود با واژگان کلیدی بسیار زیاد یا نامرتبط، دستکاری میکردند. موتورهای جستجوی اولیه، نظیر آلتا ویستا یا اینفوسیک، الگوریتمهای خود را جهت جلوگیری مدیران وب در دستکاری رتبهها، مجدداً سازگار کردند. در سال ۲۰۰۵، یک اجلاس سالانه موسوم به بازیابی اطلاعات خصمانه در وب (AIRWeb) تا شاغلان و محققان مرتبط با موتورهای جستجو و بهینهسازی آن را به هم مرتبط سازد. نکته قابلتأمل در مورد موتورهای جستجو این است که نیاز نیست در تمام موتورهای جستجو سئو انجام دهید جالب است بدانید۹۷٪ جستجوهای کل دنیا از طریق موتور جستجوی گوگل انجام میشود و کارشناسان و مدیران وب تمایل بیشتری به سئو سازی روی گوگل داشته و سئو خود را متمرکز به گوگل میکنند.
در ایران عموما افرادی که قصد فروش کالا یا خدماتی پر سود را دارند به دنبال راهی موثر برای معرفی خود هستند ، جستجوگر گوگل با توجه به محبوبیتی که در ایران دارد به مکانی شلوغ و مناسب برای تبلیغ هر کسب و کاری تبدیل شده است.